Kako izbrati kremo za sončenje?

Objavil Nace 24/05/2017 0 Komenarji Naravna kozmetika,

Izbira zaščitne kreme je bolj pomembna kot si mislite

Vedno bolj se zavedamo škodljivosti sončnih žarkov, nevarnosti pretiranega sončenja in pomembnosti izbire prave kreme za zaščito pred soncem. Trije osnovni nasveti za izbiro so:

  • Ne uporabljajte krem s parabeni in kemičnimi filtri, saj povzročajo alergije.
  • Če imate občutljivo kožo, uporabljajte naravne izdelke, ki vsebujejo mineralno zaščito.
  • Pred uporabo porjavitvenih sončnih krem se prepričajte, da omogočajo ustrezno zaščito.

Poleg izbire prave kreme za zaščito pred soncem je zelo pomemben tudi pravilen nanos. Kreme za sončenje v sprejih niso priporočljive, saj obstaja nevarnost vdihavanja njihove vsebine, kar lahko draži pljuča, predvsem pa ne omogočajo tako natančnega nanašanja.

  • Kremo za sončenje nanesite 15 do 30 minut preden bo koža izpostavljena sončnim žarkom.
  • Ne pozabite zaščititi nosu, ušes, dlani, ustnic, stopal, ramen in zadnjega dela vratu. Kremo nanesite tudi pod naramnice od kopalk, da bo koža zaščitena tudi v primeru, da se te premaknejo.
  • Sloj nanesene kreme naj ne bo pretanek – dermatologi priporočajo 30 ml (kozarček za žganje) kreme za izpostavljene dele kože.
  • Nanosi kreme za sončenje naj bodo pogosti – približno na vsaki dve uri in vsakič po plavanju.

Upoštevajte tudi dejstvo, da kreme s količino 100 ml uradno zadoščajo za 3 nanose, zato nakup slednjih ni ekonomično upravičen.

Vodoodporne kreme, sintetične kemikalije in onesnaževanje morja

Ponudba krem na trgu je izredno velika. Nekatere so vodoodporne, kar se zdi koristno, saj je zaščita pred soncem med plavanjem izjemno pomembna, a mnogokrat vsebujejo sintetične kemikalije, ki tvorijo sicer zaščitno plast, a je ta nepropustna – zamaši pore, kožo draži in ji ne pusti dihati. Uporaba tovrstnih vodoodpornih krem za sončenje lahko povzroča razdraženo kožo, vročinske izpuščaje, izsušeno kožo in vnetja.

Nikakor pa ne gre zanemariti dejstva, da imajo kreme s kemičnimi filtri in kemičnimi sestavinami velik doprinos k onesnaževanju morja. Dobra milijarda turističnih potovanj na leto (nekateri ekologi govorijo o turističnem onesnaževanju) vnese v morje več kot 5000 ton krem za sončenje, kar ima negativne vplive na morski ekosistem.

Zato je vsekakor priporočljiva uporaba naravnih sončnih krem za zaščito pred soncem. Te vsebujejo naravne sestavine in vodoodporne učinkovine, kakršni sta čebelji in jagodni vosek, ki omogočata normalno delovanje kože in ne zapirajo por, na kožo delujejo blagodejno in negovalno, četudi je ta sicer dovzetna za alergije, hkrati pa ne zastrupljajo morja.

Kreme, ki vsebujejo nanodelce so povsem varne

Nekatere sončne kreme vsebujejo nanodelce titanovega dioksida, za katere pogosto slišimo govorice, da so škodljivi. Laični viri pa pri tem ne navajajo dokaznih študij. Pri nanodelcih gre za drobne molekule v velikosti 20 do 80 nanometrov, ki imajo sposobnot loma svetlobe (defrakcije), odboja svetlobe in visoko UV odpornost. Navedene lastnosti učinkovito ščitijo kožo pred sončnimi žarki, lastnost pršenja svetlobe pa ima še eno prednost in sicer optično skrije bele sledi titanovega dioksida na koži.

Zaradi majhnosti nanodelcev je obstajala skrb, da bi le-ti prešli v globlje plasti kože in v krvni obtok, a znanstvene študije kažejo, da se nanodelci med seboj vežejo in tvorijo večje molekule, ki ne morejo preiti v notranjost telesa. Nanodelci so tako popolnoma varna sestavina krem za sončenje. Določena je tudi zgodnja meja, ki jo pristojne inštitucije ocenjujejo kot povsem varno, tako v izdelku ne sme biti več kot 25% nanodelcev titanovega dioksida.

Zaščitne kreme za za sončenje blagovne znamke Green people ustrezajo vsem zahtevam, še več, njihove formulacije ne vsebujejo učinkovin, ki bi spodbujale penetracijo učinkovin v globlje plasti kože. Zato so njihovi izdelki primerni tudi za zelo občutljivo kožo in otroško kožo.

Opozorilo: objavljene vsebine na spletni strani bio24.si so zgolj informativnega značaja in niso namenjene diagnosticiranju, preprečevanju ali zdravljenju bolezni, prav tako ne morejo nadomestiti strokovnega zdravniškega mnenja. Za vprašanja vezana na vaše zdravje se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.